Posted in

Noina Arka sudjeluje na seminaru britanske organizacije Dogs Trust

Noina Arka sudjeluje na seminaru britanske organizacije Dogs Trust

U Zagrebu je 3. i 4. ožujka održana dvodnevna edukativna radionica i seminar vodeće britanske dobrotvorne organizacije za pse “Dogs Trust” u suradnji s Udrugom zaštitnika životinja “Noina Arka”. Seminar su vodile simpatične i vedre predstavnice Dogs Trust-a, Lorraine i Hollie. Noina Arka pružila je organizacijsku pomoć. Seminar se održao u hotelu Arcotel gdje je polaznicima oba dana bio osiguran ručak. Program je osmišljen vrlo interaktivno pa smo imali priliku zajednički raditi i razmjenjivati ideje.

Prvog dana edukacije, u srijedu, organiziran je i posjet Međunarodnoj američkoj školi u Zagrebu, koja i inače puno pomaže udruzi “Noina Arka” pa nas je i ovaj put rado ugostila. Predstavnice Dogs Trust-a pokazale su nam na koji način inače provode radionice i prezentacije u školama. Ovaj put sudjelovali su učenici u dobi od 12 godina.

Na radionici je bio prisutan i Nushki, jedan od štenaca Noine Arke, dvomjesečni križanac bigla i jazavčara. Djeca su bila uzbuđena što je Nushki u njihovoj školi i svi su ga željeli pomaziti. Mnoga djeca su izrazila želju da ga udome i pitala Helenu, predstavnicu Noine Arke, kakva je procedura. Budući da većina te djece dolazi iz raznih krajeva svijeta i neće dugo ostati u Zagrebu, Helena im je predložila privremeno čuvanje psa ili mace do trajnog udomljenja.

Međutim, Nushki nije imao samo ulogu privlačenja pažnje. Dok je Lorraine objašnjavala djeci kako se pravilno brinuti o psu, Nushki je služio kao primjer. Djeca su dobila priliku ponuditi mu igračku,  hraniti ga, dati mu vode. Naučili su kako pitati vlasnika psa smiju li pomaziti psa, kako očistiti izmet s javne površine i još mnogo toga. Na kraju su u skupinama trebali pitati Helenu smiju li pomaziti Nushkija, što je izazvalo najviše uzbuđenja. Nushki se izvrsno ponašao, osobito za tako mlado štene. Na kraju radionice Dogs Trust je djeci podijelio poklone.

Navečer je Dogs Trust sve sudionike odveo na večeru u restoran Boban u centru grada. Tu smo dobili priliku razmijeniti telefone i adrese. Raspravljali smo o metodama prezentiranja, načinu rada s djecom u školama, kako dobiti dozvolu za prezentiranje u školi itd.

Na seminaru su sudjelovale razne organizacije i pojedinci uključeni u obrazovanje i rad s djecom. Iz Noine Arke, osim Helene, bile su prisutne i volonterke Ira i Sandra. Na kraju seminara, u četvrtak, svi polaznici dobili su komplet korisnih informacija i diplomu za sudjelovanje.