Pomozite volontiranjem

Postanite volonter Noine arke

Često dobivamo upite kako postati volonterom Noine arke. Na žalost, veliki broj potencijalnih „volontera“ nakon svoje prijave nikada se ne pojavi u terminu kada su potvrdili svoj dolazak.

zelis-li-biti-volonterKako bi pojasnili što i kako volonteri rade i pokušali potaknuti želju za volontiranjem upravo onih koji će volontiranje shvatiti nadasve ozbiljno i odgovorno, pobliže ćemo pojasniti što znači volontirati u Noinoj arci.

U Noinoj arci može se volontirati u našem prihvatilištu u Dumovcu (iza Ivanje Reke, prihvatilište Noine arke nalazi se odmah do Gradskog azila). Prihvatilište ima svoje radno vrijeme, a „režim“ volontiranja nešto je fleksibilniji. Volonteri dolaze u radno vrijeme u unaprijed dogovorenom terminu, poštuju SVE upute voditeljice smjene (ovisno o tome koja je taj dan u prihvatilištu). Pse iz bokseva volonteri puštaju na istrčavanje, a u međuvremenu čiste (peru) bokseve.

Noina arka od 2005. prima ranjene pse koji se, do oporavka, nalaze u stacionaru na Veterinarskom fakultetu. Biti volonterom u stacionaru znači doista svoju ulogu shvaćati vrlo ozbiljno. Ipak je riječ o ranjenim psima. Za volontiranje u stacionaru OBAVEZAN je dolazak u dogovorenom terminu (tjedni raspored volontiranja radi se putem elektronske pošte svaki četvrtak). U slučaju bolesti ili neke neodgodive hitne obaveze potrebno je odmah kontaktirati koordinatora volontera kako bi se na vrijeme našla zamjena.

U stacionaru je potrebno „pokriti“ dvije smjene, jutarnju (od 8:30 – 11:00 h) i popodnevnu (od 17:00 – 19:00 h). Smjene volontera odvijaju se svakim danom, pa i praznicima i vikendima. Svaka smjena ima vođu smjene. Vođa smjene odgovoran je za davanje terapija i vođenje ranjenika na određene klinike. Tijekom svoje smjene volonteri šeću pse, peru malene bokseve u kojima su smješteni ranjenici, hrane pse i rade sve što je potrebno. Pri tome je apsolutno neophodno slijediti stroge upute vođe smjene bez pogovora kao i slijediti upute zapisane na boksu svakog ranjenika. Boksevi su smješteni na visini od otprilike 1 m i SVAKI se pas iz boksa mora na rukama prenijeti na pod (nije dozvoljeno skakanje životinje na pod). Ukoliko je to neohodno za oporavak, upute mogu sadržavati i zabranu šetanja (ako je psu preporučeno strogo mirovanje), koju hranu pas MORA dobiti (u slučaju posebnog režima prehrane) te svaki eventualan zaseban zahtjev. Ne slijediti upute na boksu i upute vođe smjene može za posljedicu imati dodatno pogoršanje zdravstvenog stanja ranjenog psa.
Zbog velike odgovornosti volontiranje u stacionaru obavezno započinje volontiranjem u jutarnjoj smjeni. Tek nakon 5-7 volontiranja u jutarnjoj smjeni i dokazane pouzdanosti volonter može započeti, u skladu s dogovorom s koordinatorom volontera, volontirati i u popodnevnoj smjeni.

MALOLJETNE osobe mogu volontirati isključivo ukoliko imaju dozvolu roditelja.
Volonterom u Noinoj arci postaje se po potpisavanju Ugovora o volontiranju.
Volontiranje zna biti naporno, nije miomirisno, te je neophodno dolaziti u trenirci ili sličnoj, lako perivoj, odjeći. Ukoliko doista imate volje, ukoliko ste pouzdani i odgovorni, ma koliko god znalo ponekad biti i teško i prljavo, dolaziti ćete kući srca prepunog predivnim osjećajem jer pomagati potrebitima ispunjava naše živote.

Smatrate li se osobom spremnom za volontiranje, molimo vas popunite formular na ovoj stranici. U dogledno će vas vrijeme kontaktirati koordinator volontera, a sve dalje ovisi samo o vama.

TEKST: Opća uredba o zaštiti podataka