Posted in

Noina arka traži volontere za stacionar i prihvatilište

Često dobivamo upite kako postati volonterom Noine arke. Na žalost, veliki broj potencijalnih „volontera“ nakon svoje prijave nikada se ne pojavi u terminu kada su potvrdili svoj dolazak.
Kako bi pojasnili što i kako volonteri rade i pokušali potaknuti želju za volontiranjem upravo onih koji će volontiranje shvatiti nadasve ozbiljno i odgovorno, pobliže ćemo pojasniti što znači volontirati u Noinoj arci.
U Noinoj arci može se volontirati u našem prihvatilištu u Dumovcu (iza Ivanje Reke, prihvatilište Noine arke nalazi se odmah do Gradskog azila). Prihvatilište ima svoje radno vrijeme, a „režim“ volontiranja nešto je fleksibilniji. Volonteri dolaze u radno vrijeme, u unaprijed dogovorenom terminu, poštuju SVE upute Marijane ili Seke (ovisno o tome koja je taj dan u prihvatilištu). Pse iz boksova volonteri puštaju na istrčavanje, a u međuvremenu čiste (peru) boksove.
Noina arka od 2005. prima ranjene pse koji se, do oporavka, nalaze u stacionaru na Veterinarskom fakultetu. Biti volonterom u stacionaru znači doista svoju ulogu shvaćati vrlo ozbiljno. Ipak je riječ o ranjenim psima. Za volontiranje u stacionaru OBAVEZAN je dolazak u dogovorenom terminu (tjedni raspored volontiranja radi se putem elektronske pošte svaki četvrtak). U slučaju bolesti ili neke neodgodive hitne obaveze potrebno je odmah kontaktirati koordinatora volontera kako bi se na vrijeme našla zamjena.
U stacionaru je potrebno „pokriti“ dvije smjene, jutarnju (od 8.30-11.00 h) i popodnevnu (od 17.00- 19.00 h). Smjene volontera odvijaju se svakim danom, pa i praznicima i vikendima. Svaka smjena ima vođu smjene. Vođa smjene odgovoran je za davanje terapija i vođenje ranjenika na određene klinike. Tijekom svoje smjene volonteri šeću pse, peru malene boksove u kojima su smješteni ranjenici, hrane pse i rade sve što je potrebno. Pri tome je apsolutno neophodno slijediti stroge upute vođe smjene bez pogovora kao i slijediti upute zapisane na boksu svakog ranjenika. Boksovi su smješteni na visini od otprilike 1 m i SVAKI se pas iz boksa mora na rukama prenijeti na pod (nije dozvoljeno skakanje životinje na pod). Ukoliko je to neohodno za oporavak, upute mogu sadržavati i zabranu šetanja (ako je psu preporučeno strogo mirovanje), koju hranu pas MORA dobiti ( u slučaju posebnog režima prehrane) te svaki eventualan zaseban zahtjev. Ne slijediti upute na boksu i upute vođe smjene može za posljedicu imati dodatno pogoršanje zdravstvenog stanja ranjenog psa.
Zbog velike odgovornosti volontriranje u stacionaru obavezno započinje volontiranjem u jutarnjoj smjeni. Tek nakon 5-7 volontiranja u jutarnjoj smjeni i dokazane pouzdanosti volonter može započeti, u skladu s dogovorom s koordinatorom volontera, volontirati i u popodnevnoj smjeni.
MALOLJETNE osobe mogu volontirati isključivo ukoliko imaju dozvolu roditelja.
Volontiranje zna biti naporno, nije miomirisno, te je neophodno dolaziti u trenirci ili sličnoj, lako perivoj, odjeći. Naime, znalo se događati da se stigne na volontiranje u odjeći namijenjenoj „subotnjoj špici“.
Ukoliko doista imate volje, ukoliko ste pouzdani i odgovorni, ma koliko god znalo ponekad biti i teško i prlajvo, dolaziti ćete kući srca prepunog predivnim osjećajem jer pomagati potrebitima ispunjava naše živote.
Smatrate li se osobom spremnom za volontiranje, molimo vas popunite formular na poveznici. U dogledno će vas vrijeme kontaktirati koordinator volontera, a sve dalje ovisi samo o vama.

https://www.noina-arka.hr/kako-mogu-pomoci/pomozite-volontiranjem/

S nadom da ćemo umjesto 15 prijava i jednog novog odgovornog volontera imati 3 prijave i 3 zadovoljna odgovorna volontera koji su ispunili svoju želju i dugotrajno će, u skladu sa svojim mogućnostima, pomagati u našoj skrbi za životinje u Noinoj arci, srdačno vas pozdravljamo,
Noina arka