Posted in

Neki uzgajivači su protiv NO-KILL zakona

Neki uzgajivači su protiv NO-KILL zakona
NEKI UZGAJIVAČI ČISTOKRVNIH PASA ŽELE SRUŠITI NO-KILL ZAKON I PREDLAŽU VRAĆANJE EUTANAZIJE NAPUŠTENIH KUĆNIH LJUBIMACA U ROKU OD 30 DANA!
Puno puno godina trebalo je da Hrvatska konačno usvoji Zakon o zaštiti životinja kojim se zabranjuje ubijanje napuštenih kućnih ljubimaca. Do usvajanja novog Zakona nebrigu, nekontrolirano potomstvo zbog neprovođenja sterilizacije ŽIVOTOM SU PLATILI DESECI I DESECI TISUĆA NAPUŠTENIH ŽIVOTINJA.
Ubrzo je započela pobuna dijela uzgajivača čistokrvnih pasa. Tako su se na nedavno održanom sastanku u Osijeku pojavile neke zamisli koje čitamo sa zaprepaštenjem. Na sastanku su uglavnom nazočili kinološki suci (među kojima ima i lovaca i uzgajivača pasa). Naravno, ponajviše ih smeta što zakon, s ciljem smanjenja ogromnog broja napuštenih životinja u Hrvatskoj, nalaže sterilizaciju s iznimkom pasa upisanih u registar komercijalnog uzgoja.
Prijedlog izrečen na tom sastanku, kako bi lokalna zajednica trebala zbrinjavati napuštenog psa do najviše 30 dana, a tada bi ga mogla eutanazirati, smatramo sramotnim. Napominjemo, toliko puno godina i nebrojeno puno ubijenih životinja godine protekli su do novog Zakona, da bi već sada pojedini interesni lobiji pokušavali ukinuti Zakon i uvesti mogućnost UBIJANJA NAKON TRIDESET DANA OD PRONALASKA NAPUŠTENE ŽIVOTINJE. Starim i sramotnim zakonom bila je dozvoljena eutanazija nakon 60 dana, da bi ovaj prijedlog bio još gori, još drastičniji, još nehumaniji, još skandalozniji.
Na istom sastanku izneseno je toliko izjava koje pripadaju nekom drugom svemiru, pa se tako čulo i da vlasnički psi nikada nisu bili problem. Da li je itko na sastanku spomenuo koliko napuštenih pasa svake godine dođe na svijet, a da je riječ o potomcima vlasničkih pasa? Da li je itko spomenuo što se zbiva s neželjenim štencima vlasnički pasa, koliko ih je ubijeno ili koliko ih je iskrcano pred vratima neke udruge ili skloništa? Da li je itko od nazočnih na sastanku spomenuo kako i svako udomljeno leglo malih štenaca vlasničkih pasa znači manju šansu za udomljenje već napuštenih pasa? Da li je itko na sastanku spomenuo kako to da i neki vlasnički psi imaju tužne sudbine ili su napušteni? I, na koncu, voljeli bi znati kako je to i stari zakon o vlasničkim psima savršeno funkcionirao? Po ponašanju niza pasa u našoj udruzi svjedočimo da su i oni bili nekada vlasnički psi? Gdje su im čipovi? Gdje su im vlasnici?
Mi mijenjamo izjavu „Vlasnički psi nisu nikada bili problem“ u izjavu „Psi nisu nikada bili problem – problem su „ljudi““ – od neodgovornih vlasnika do neodgovornih „ljubitelja“ životinja koji na uzgoju životinja zarađuju, prešućuju svima poznate probleme neodgovornih vlasnika vlasnički pasa i sve svaljuju na teret napuštenih životinja, zazivajući njihovo ubijanje, kao da im nije dovoljan teret što su zbog „ljudi“ postali napušteni.
Linkovi na kojem možete saznati više:
https://psilajuakaravaneprolaze.wordpress.com/2018/08/11/uzgajivaci-predlazu-vracanje-kill-sklonista/
http://www.glas-slavonije.hr/371547/15/Vlasnicki-psi-nisu-nikada-bili-problem